Thursday, 9 May 2013

kelahiran baby bongsu

menyingkap kembali tirai kamar..... cewah... ayat x ble bla.... kiter flash back cam maner citer bby ni kuar ...

due date baby ni adalah 28 Disember 2012. kebiasaannyer aku akan bersalin 2 minggu awal dari due date.
so .. target aku 12 disember 2012 la kan. kan ker cantik nombor kat ic dier anti... tunggu .. punyer tunggu.. x gak beranak...

tunggu plak tari 20 disember 2012... ermmmmm x nak gak kuar nyer... kawan2 kat opis ni dah penat tengok aku bejalan ke hulu ke hilir dgn peyut besau tu....x gak bersalinnyer..

dah.. aku penat dok menghitung waktu biler nak bersalin. kaki dah mula membengkak.. badan dah mula terasa berat sgt....mmg aku penat sgt dah nak membawa badan sendiri...

subuh 28 disember 2012... terasa sakit contration tu . hooo hoo ... adakah ini hari nyer..
pagi tu aku serah diri kat PPUM... yang kelakornyer .. pas doc periksa .. dier cakap x buka lg.. adeh.. aku dah mula cuak..ooo apakah kali ini akan dioperate...

kene stay semalam kat ppum untuk dipantau...

keesokan harinyer.. 29 disember 2012.. aku dilepaskan pulang ke rumah...pas tu aku lepak dulu kat umah mak. malam tu kami makan busat oooo... dgn ikan bakao nyer la... dgn sup ekor nyr la... masa tu dah makin kerap sakit nyer.. tapi aku tahan lagi...dan malam tu aku balik umah (kl) dgnadam. aiman amar tinggal kat umah wan dier...

subuh 30 disember 2012.... peyut aku memulas sgt... abis membuang hajat.. aku baru perasan ader darah bercampur lendir dgn kuantiti yg banyak ada melekat kat baju.. oooo aper lagi cam tarzan la aku menjerit panggil lakiku suruh dier siap2 g ppum.....dlm perjalan yang keadaan mamai bercampur x sempat makan nyer.. aku terus ke labor wad. dah buka 2 cm.. dok suh naik wad biasa dulu .. tunggu 4 cm baru masuk balik. bagai lembu ditarik idungnyer.. aku pon naik ler .. x  sampai .. 5 minit kat biasa.. aku dah turun semula. bukaan dan 4 cm waktu itu.

aku diberi gas penahan sakit... x lut jugak aku disuntik dgn ubat tahan sakit gak ..... pon x lut jugak aku rasa..
doc cakap kene tunggu 10 jugak. pas tu air ketuban aku pon blum pecah... jam dah menunjukkan kul 9 pagi.

dlm keadaan menahan sakit.. dan mengantuk .. dan tidak bertenaga aku keluarkan bby ku kul 12 tgh .

alhamdulillah.. ni la dier bby terakhir ku....

3 comments:

anitadiana said...

terakhir ke nor...he..he..kes kak ita lagi geri lah nor...apa-apa pun comel yg kuar kan...

aizamia3 said...

kiri kanan depan belakang.. akan jaga keselamatanmu nanti.. ;)

tenku butang said...

bestnye dengo citer org dpt baby..
done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/


follower ke 12