Tuesday 27 August 2013

bagi peminat cheese


 
 
Resepi : Puding Lapis Cheese Masam Manis
Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
1 paket agar-agar tali - 20 gram
1 tin susu cair
1 tin susu pekat - 505 gram
1 sudu kecil asen vanilla
4 keping roti gardenia
1 biji telur
1 sudu besar mentega
100 gram krim keju
5 cawan air
pewarna hijau epal
pewarna kuning telur

Bahan lain:
100 gram asam manis / haw flakes - hancurkan
parutan keju Cheddar secukupnya
asam manis (bentuk asal) secukupnya untuk hiasan

Cara :
1. Masak agar-agar dengan 5 cawan air sehingga mendidih dan agar-agar hancur.
2. Kisar roti gardenia, telur, susu cair, susu pekat, esen vanila & mentega.
3. Masukkan bahan kisar  ke dalam periuk agar-agar yang sedang mendidih. Kacau seketika.
4. Bahagikan kepada 2. Satu bahagian diwarnakan hijau epal dan satu bahagian lain warna kuning telur.
5. Tuangkan separuh bahagian hijau ke dalam bekas bulat - Amie gunakan loose pan.
6. Sejukkan adunan hijau tadi selama 5-7 minit dalam peti sejuk bahagian atas dan kemudian tuangkan pula bahagian kuning telur. Sejukkan lagi.
7. Setelah dikeluarkan semula, taburkan asam manis di permukaannya (tinggalkan sedikit untuk taburan atas puding), dan kemudian tuangkan baki bahagian hijau tadi. Sejukkan semula dan akhir sekali setelah 5-7 minit tuangkan lagi baki bahagian kuning telur. Sejukkan di luar (tak perlu masuk peti sejuk semula) hingga puding menjadi keras.
8. Untuk hiasan bahagian atasnya, susun asam manis di sekeliling puding. Taburkan baki asam manis diselangseli dengan parutan keju Cheddar.

1 comment:

aizamia3 said...

takde gambar ke..?
ada gambar leh gak membayangkannya.. ;)